top of page
Kurssit ja työpajat
Viestintä ja luova ajattelu  (luento / työpaja)

 

Luovasta ajattelusta puhutaan paljon, ja sille on jatkuva tilaus. Luovuutta on kautta historian mystifioitu ja monilla on käsitys, että se on valittujen ihmisten synnynnäinen piirre, joka joko on tai ei ole. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa, sillä luova ajattelu on kuten mikä tahansa taito eli sitä voi opetella, harjoittaa ja pitää yllä. Luova ajattelu on periaatteessa taito, jossa on aina opittavaa, mutta on perusasioita, -taitoja ja -työkaluja, joiden oppiminen ja tiedostaminen voi avata täysin uusia ajattelumalleja.

 

Meillä kaikilla on periaatteessa valmius luovaan ajatteluun, mutta usein sen edessä on eräänlainen tulppa. Kun tuon tulpan auki tai edes vähän vuotamaan, voi aueta täysin uusi maailma.

 

Luovan ajattelun luennoilla ja työpajoissa avataan luovan ajattelun työkaluja ja käydään läpi yleisimpiä luovuuden esteitä. Samalla käsitellään myös työyhteisön sisäistä viestintää, koska keskinäinen kommunikaatio on avainasemassa, kun tehdään luovaa ryhmätyötä.

 

Kurssi soveltuu erilaisille työyhteisöille, järjestöille tai vaikka yksityishenkilöille, joita kiinnostaa luova ajattelu. Aiheesta on mahdollista järjestää yksittäinen luento tai luentosarja tai luento yhdistettynä pienryhmätyöskentelyyn. Kurssisisältöä voidaan räätälöidä työyhteisön tarpeisiin.

 

Hintaesimerkkejä:

 

Luento 60–120 min., hinta 380 euroa + alv 24 %

Luento + työpaja, yksi päivä, yhteensä n. 8 tuntia, hinta 800 euroa + alv 24 %

Lisätyöpajapäivät 600 euroa + alv 24 %/ päivä tai 80 euroa + alv 24 % / tunti.

 

 

Yhteisön oma elokuva

 

Työyhteisöille, järjestöille ja muille ryhmille tarkoitettu elämyskurssi, jossa ryhmäläiset pääsevät tekemään omaa elokuvaa ja esiintymään siinä. Elokuva voidaan toteuttaa ryhmän toivomassa paikassa: työpaikalla, harrastuspaikassa, matkailukohteessa tms. 

 

Elokuva lopullisen käsikirjoituksen tekee ammattikäsikirjoittaja, mutta sitä voidaan ideoida yhdessä toiveiden ja mahdollisuuksien mukaan.  Tarina sovitetaan aina ryhmän taitoihin, kuvauspaikkaan ja mahdolliseen roolitukseen. Elokuvan teknisestä toteutuksesta ja ohjauksesta vastaavat ammattilaiset, ja tarvittaessa mukaan voidaan ottaa myös ammattinäyttelijöitä harrastajien tueksi.

 

Lopputulos on n. 5–10-minuuttinen lyhytelokuva, jonka tyylilaji voi olla vaikka mykkäkomedia, romanttinen seikkailu, kauhu tai toiminta. Ideana on, että elokuvassa jokainen pääsee esittämään itselleen mieleistä roolia. 

 

Elokuvatempaus voidaan toteuttaa esim. yhtenä elämysviikonloppuna tai pitemmälle aikavälille jyvitetyissä sessioissa.

 

Hintaesimerkki

Elokuva: 5–10-minuuttinen mykkäkomedia / romanttinen seikkailu

Kuvauspaikka: keskisuuri yritys, ryhmässä n. 10 henkeä

Tekoprosessi: 

1. Ideointisessio, 2–3 tuntia, paikalla ohjaaja, käsikirjoittaja ja ryhmä

2. Käsikirjoitus yhteisten ideoiden pohjalta

3. Yhteinen kuvausviikonloppu perjantai-illasta sunnuntaihin, mukana näyttelijäryhmä + ohjaaja, kuvaaja, valaisija ja äänittäjä

4. Elokuvan leikkaus ja yhteinen ensi-ilta viikonlopun päätteeksi

 

Hinta: 7500 euroa + alv 24 %

 

 

Videohaastattelutyöpaja

 

Harva se päivä kuulee puhuttavan jostakusta, että "sillä on niin hyviä tarinoita, että niitä kyllä pitäisi ottaa talteen. " Ja kun vanha ihminen kuolee, lähes aina joku tuskailee, että ”olisipa tullut silloin tallennettua, kun se oli mahdollista...”

 

Nykyään lähes kaikilla olisi tekniset edellytykset tallentaa suullista perimätietoa, sillä valtaosalla ihmisistä on nykyään kännykkä, jossa on videokamera. Ongelma onkin, että käsillä olevan tekniikan käyttämiseen ei ole aikaa, taitoa tai rohkeutta.

 

Videohaastattelutyöpajojen ideana on neuvoa, kuinka hyvää haastattelumateriaalia voi tehdä omasta takaa löytyvillä laitteilla, kuten älypuhelimella tai kotivideokameralla. Kurssilla kehitetään haastatteluun tarvittavia taitoja, jotka ovat sekä teknisiä että sosiaalisia. Kotivideomateriaalin yleisiä puutteita ovat nimittäin heiluva kuva ja huono ääni, ja niitä kumpaakin voi parantaa huomattavasti kotikonstein, kun asian tiedostaa ja tekee muutamia valmisteluja. Toinen ongelma on, että moni jännittää kameraa. Tähänkin on joukko yksinkertaisia vinkkejä, joilla lähes kaikkien kamerajännitys saadaan laukeamaan. Tärkeintä on taito kuunnella.

 

Työpajaan kuuluu perusluento haastattelun teknisistä vaatimuksista ja mahdollisuuksista sekä haastattelutekniikoista ja haastattelun sosiaaliista taidoista. Luentojen lisäksi tehdään käytännön haastatteluharjoituksia ja käydään läpi, kuinka valmiin haasattelun saa talteen omalle koneelle. Työpajan voi toteuttaa 1- tai 2-päiväisenä. Jälkimmäisessä on enemmän aikaa harjoituksille, minkä lisäksi voidaan käsitellä enemmän myös haastattelun leikkaamista.

 

Videohaastattelutyöpaja soveltuu kaikenlaisille ja kaikenikäisille ryhmille. Se käy hyvin järjestöille, vanhainkodeille ja kouluile. Se voi olla myös erinomaista tyky-toimintaa työyhteisöille.  

 

Hinnat:

1-päiväinen / n. 8 tuntia 750 euroa + alv 24 %

2-päiväinen / n. 16 tuntia 1400 euroa + alv 24 %

 

 

Videokuvauksen perusteet

 

Tehokurssi, jossa käydään läpi videokuvauksen perustaidot ja opetellaan kuvaamaan materiaalia, jota kärsii katsoa muutkin kuin kuvaaja itse. Käydään läpi myös videoäänen ja leikkauksen perusteet. Luento ja käytännön harjoituksia. Yksipäiväinen kurssi keskittyy kuvaamiseen, kaksipäiväiseen sisältyy myös videoleikkaaminen.

 

Hinnat:

1-päiväinen / n. 8 tuntia 750 euroa + alv 24 %

2-päiväinen / n. 16 tuntia 1400 euroa + alv 24 %

 

 

InDesign ja taiton perusteet

 

Vaikka viestintä on siirtynyt nettiin, edelleen tehdään paljon julkaisuja, asiakirjoja ja julisteita myös paperille. Kurssilla opetellaan yleisimmän taitto-ohjelman InDesignin peruskäyttö. Lisäksi opetellaan perusasioita, miten julkaisusta saa sekä hyvännäköisen että luettavan. Voidaan toteuttaa yksipäiväisenä, mutta toimii paremmin kaksipäiväisenä. Ryhmille vaatii luokan, jossa on tarvittavat ohjelmat.

 

Hinnat:

1-päiväinen / n. 8 tuntia 750 euroa + alv 24 %

2-päiväinen / n. 16 tuntia 1400 euroa + alv 24 %

 

© 2015 by Oy Kotikunta-TV.

 Proudly created with Wix.com

  • w-facebook
  • w-flickr
bottom of page